www.bugyise.hu

2021.11.14. Túra a Gerecse keleti részén!

2021.11.07
Kedves Túratársak!

 

November 14-én vasárnap a Gerecse keleti részére megyünk túrázni. A célpont most a Nagy Gete, mellette a Hegyes-Kő, valamint ha lesz idő és akarat, akkor mehetünk tovább Mogyorósbányáig is, útba ejtve közben a Kő-hegy nevű púpot is.
Tokodról indul a túra, először felsétálunk a Nagy Getére, aminek az oldaláról lehet látni az Esztergomi Bazilikát és a Duna egy kis részét is. A tetejéről pedig jó idő esetén láthatjuk a Pilis, a Vértes és a Gerecse egyes részeit is.Miután jól kilihegtük magunkat, visszamegyünk a Gete lábához, aztán a Siratófal nevű löszös, homokos domboldalon elindulunk a Hegyes-kő felé. A Siratófal leküzdése után kb. két kilométernyi nyugisabb szakasz következik, aztán aki mer, az feljöhet a Hegyes-Kő csúcsára is, egy jó meredek, sziklás részen. Cserébe szuper kilátás lesz a merészek jutalma. Amikor innen lejövünk, akkor kell majd választani, hogy visszamegyünk a buszhoz egy másik útvonalon és hazajövünk, vagy megyünk tovább Mogyorósbánya felé, fel a Kő-hegyre. Ha ezt választjuk, akkor 3,5 km-rel megtoldjuk a túra hosszát, ami egyébként nem túl hosszú. A Kő-hegyről lesétálva Mogyorósbányán vár majd minket a busz.
Ez a túra elég nehéz lesz, mert rövid távon nagyok a szintemelkedések és jó sziklás a terep egy része is. A túra hossza a mogyorósbányai rész nélkül 8 km lesz 430m szinttel, ha pedig végigmegyünk, akkor 11,5 km távot megyünk majd 590m körüli szintemelkedéssel.
Térképet most nem teszek fel, mert elég egyszerű az útvonal.
A busz 7 órakor indul a Sportcsarnok parkolójából. Jelentkezni és fizetni a Sportcsarnok Recepciójában lehet csütörtök délutánig, illetve nem helyi lakosok a buszon fizethetnek, és itt, vagy Márkus Magdikánál jelentkezhetnek.A túra árát majd Magdikáék kikalkulálják és később kiírják.