www.bugyise.hu

Információ, felhívás!

2019.03.19

Kedves Túratársak! 

(Egy kis agyalás a pénzügyi dolgokról, bocs, ha hosszú lett.)

Biztosan már többen hallottatok arról, hogy a busz költségét nem mindig fedezi a túrázók által befizetett túradíjak összege. Az eddigi tapasztalatok alapján úgy néz ki, hogy gyakorlatilag a Budapest környéki túrák azok, amelyeknél nem kell pótolni a közösből,
ha tele a busz.

Példa: (akit nem érdekel a matek része, az a "példa vége" rész után folytathatja, de ha esetleg szavazásra kerül a sor a témáról, akkor szükség lesz ezekre az információkra)

A legutóbbi tatabányai utunk 99 ezer forintba került, amire 29 fő fizetett 87 ezer forint útiköltséget. (3000 Ft/fő)  Így 12 ezret kellett pótolni a közös pénzből. Ez egy nagyon szerencsés helyzet volt, mert a nagyobbik -30 személyes- busz kb. negyedével olcsóbban visz el egy főt mint a kicsi, és eléggé tele is volt. Ugyanide a kisebbik busz 83 ezer forintért ment volna el. Ha azzal csak tizenöten mentünk volna, akkor a következőképpen alakultak volna a pénzügyi dolgok: a 15 fő 3000 forintjával számolva befizetett volna 45 ezer forintot. Ebben az esetben 83 000-45 000=38 000, azaz harmincnyolc ezer forintot kellett volna pótolni a közösből.
Tehát (mint eddig is tudtuk), akkor járunk a legjobban ha megtöltjük a nagyobbik buszt, de legalább a kisebbet.

De mi van akkor, ha 23 fő jelentkezik egy ilyen túrára? Ilyenkor a kis busz már nem lesz elég, a nagy meg üresen fog kongani. Ekkor három lehetőségünk van:

1. Itthon hagyjuk a három utolsónak jelentkezőt, a tele kis busszal elmegyünk. Ekkor így alakulnak a költségek: a kis busz díja 83 000 forint, mínusz a 20 fő által befizetett 20*3000=60 00 forint, ekkor a közösből 23 000 forintot kell betenni.

2. Elmegyünk a nagy busszal 23-an, a különbözetet a közösből kifizetjük. Ez úgy néz ki, hogy a busz díja 99 000 forint, mínusz a 23*3000=69 000 forint, a közösből ekkor 30 000 forintot kell betenni.

3. Elmegyünk a nagy busszal és a 23 fő szolidáris alapon összedobja azt a 7000 forintot, amennyivel ebben az esetben többet kellene kivenni a közösből. Azaz 7000/23=304, így mindenkinek 3300 forintjába fog kerülni az adott túra, az eredeti 3000 helyett.

A negyedik verzió az lenne, ha a plusz 3 fő dobja össze a 7000 forintot, de szerintem ebbe senki nem fog belemenni.
Bármelyik verziót is választjuk, egyik sem teljesen igazságos, mert mindig valamelyik csoport egy kicsit rosszabbul/jobban fog járni.

(Ötödik verzió: az otthon hagyott túratársak megátkozzák a túrát, ezért a Szellemirtóknak kifizetünk 30 000 forintot, hogy a démonok ne abajgassanak végig a túra alatt. Természetesen utána megpróbáljuk behajtani az extra költséget az otthon maradtakon. :)  )

Példa vége.

Jelenleg a következő gyakorlat van érvényben:
A jelentkezést 20 fő elérésekor lezárjuk, további befizetést nem fogadunk el. A további jelentkezők elérhetőségét felírjuk. Ha összejött elég jelentkező a nagyobb buszhoz, akkor ha van mód és idő rá, akkor a nagyobb buszt rendeljük meg. Egyúttal értesítjük a felírt embereket, hogy jöhetnek túrázni és majd a buszon befizethetik a túra díját. Ha a nagyobb buszt nem tudjuk megrendelni, akkor az első 20 befizető tud eljönni a túrára. Természetesen ha egy busz nem telne meg a legutolsó befizetési határidőig sem, akkor akár a túra reggelén is oda lehet jönni és befizetni a túrát. Ha valaki, aki már befizette a túrát, de mégsem tudna eljönni, az mielőbb jelezze, hogy esetleges telt ház esetén tudjuk értesíteni a lemaradtakat, hogy mégis jöhetnek.

Érvényes jelentkezés az, ami a Sportcsarnok recepcióján be lett fizetve. Itt nem teszünk különbséget semmilyen szempontból, aki előbb fizet, az jöhet túrázni. Aki nem helyi lakos, vagy bármi okból nem tudna időben befizetni, az sajnos ebből a szempontból hátrányban van. Ilyenkor célszerű megkérni egy ismerőst, hogy fizesse be a díjat, aztán a túra reggelén rendezhetik egymás között.
Átutalással jelenleg technikai okok miatt nem lehet túrára befizetni, ha a lehetőségek adottak lesznek, akkor azt jelezni fogjuk.

Még egy dolog van hátra. Ugyan hosszú távú tapasztalataink még nincsenek, de ahogy számolgattuk itt Magdikával, Virággal és Tamással, a befizetett tagdíjakat meg a várható támogatást is figyelembe véve, kb. a nyolcadik-tizedik túra környékén elfogy majd a közös pénzünk. Onnantól kezdve vagy csak a budai hegyekbe megyünk túrázni fejenként kb. 3000 forintért, vagy távolabbi célpontok esetén az egy főre eső útiköltség 5000 forint fölé is mehet.
Ezt azért jó lenne elkerülni, ezért aki teheti, a képességei szerint jöjjön el minél több túrára, toborozzunk újabb tagokat, ismerősöket, hogy lehetőleg mindig tele legyen a busz, mert akkor kevesebbet kell kivenni a közös pénzből. További szponzorokat, támogatókat is lehet keresni, hátha van még az ismeretségi körben olyan vállalkozás, ismerős, aki tudna némi támogatást nyújtani egy jó ügy érdekében.

Feith András