www.bugyise.hu

Sikeres akkreditáció!

2022.07.13
Lezárult az első teljes szezon a grassroots klubakkreditáció tekintetében. Pest megyében három klub, a Bugyi SE, a Monor 1901 Labdarúgó Kft. és a Nagykáta SE teljesítette sikeresen a 2021/2022-es szezonban a grassroots klubakkreditációt.
A Magyar Labdarúgó Szövetség 2020-ban egy új, többéves programot hozott létre "Grassroots klubakkreditáció" néven az amatőr sportegyesületek számára, amelynek keretében számos cél mellett az elsődleges, hogy szabványosítsa az amatőr futballt, segítse az amatőr klubok fejlődését a grassroots szellemiség irányába, ezzel is elősegítve az önfenntartó egyesületek megteremtését, ahol a helyi közösségek megerősödhetnek. Egyben célkitűzés is egy mindenki számára élvezhető és szórakoztató futballkörnyezet kialakítására, amely minden amatőr klubnak segít megtalálni a saját identitását.
Az államilag kiemelt akadémiák és tehetségközpontok auditja mellett a Magyar Labdarúgó Szövetség kiemelten fókuszál az amatőr klubok akkreditációjára is.
Hozzá kell tenni, a 2020/2021-es évad tapasztalatai alapján az a központi döntés született, hogy a vírushelyzetből adódó nehézségek - az intézményi kapcsolatok működési nehézségei, a felnőttképzési és edzőképzési tanfolyamok szüneteltetése, valamint az informatikai rendszer fejlesztési és működési akadályai - miatt az akkori akkreditációs folyamatot egyfajta pilot-évnek tekintették, ami azt jelentette, hogy nem tudtak minősítést adni az eljárásban részt vett sportszervezeteknek.
A grassroots klubakkreditációs folyamat egy évadon át tart, melyben az MLSZ megyei grassroots koordinátorai segítik a sportszervezetek munkáját. Az akkreditáció során több modulon keresztül vizsgálják a klubokat - ugyanis meg kell felelni az MLSZ által felállított minimális követelményeknek -, melyek az alábbiak:
Értékek, eszközök: el kell készíteni az egyesületeknek a klub kézikönyvet, etikai kódexet, biztonsági szabályzatot, klubfejlesztési tervet, illetve a képzési/oktatási tervet;Részvétel: az egyesület csapatait, illetve az egyes csapatok edzéseit és létszámait szükséges rögzíteni;HR: a klub emberi erőforrásait vizsgálják, tevékenység és szakképesítés alapján;Társadalmi felelősségvállalás: ebben a modulban szükséges bemutatni a klub támogatásainak forrásait, a partnerklubokat, a partneri együttműködéseket (óvodák, iskolák), illetve a közösségi és szociális programokat;Infrastruktúra: a pályák, öltözők és közösségi helyiségek vizsgálata.A folyamat végén a feltételeknek megfelelve eredményesen akkreditáló klubok három évadra érvényes tanúsítványt kapnak.
A fentebb említett szempontok minimális követelményeinek megfelelt, ezzel tanúsítványt szerzett a Bugyi Sportegyesület, a Monor 1901 Labdarúgó Kft. és a Nagykáta Sportegyesület.
A 2021/2022-es szezonban az akkreditációs folyamatban részt vett további klubok: Aranyszarvas SE, Budakalászi MSE, Dunavarsányi TE, Érd VSE, Felsőpakonyi KSE, Maglódi TC, Piliscsabai SE, Pilisi LK.
Forrás:www.pest.mlsz.hu