www.bugyise.hu

Tovább folytatódnak a bajnokságok!

2020.11.11

Mint ismeretes, a mai naptól, 2020. november 11-től érvényes 484/2020. (XI. 10.) számú - a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló - kormányrendelet értelmében az országos sportági szakszövetségek (és annak megyei szervezeti egységei) által bonyolított valamennyi (hivatalos, felkészülési, klub által rendezett egyéb) magyarországi sportrendezvény - az MLSZ esetében minden labdarúgó- és futsalmérkőzés - csak a nézők kizárásával, zárt kapuk mögött rendezhető meg. Ennek feltételeiről az alábbiakban nyújtunk tájékoztatást.

Az MLSZ Elnöksége mai ülésén a friss, tegnap éjjel megjelent 484/2020. (XI. 10.) számú kormányrendelet alapján - amely lehetőséget ad a versenyszerű sporttevékenységre, edzések és mérkőzések megtartására - az amatőr felnőtt és utánpótlás futballbajnokságok, futballversenyek felelős folytatása mellett döntött.

Az MLSZ-központ és a megyei igazgatóságok által kiírt versenyek mérkőzéseire zárt kapuk mellett (nézők kizárásával), az egyoldalú - és versenyügyi következményektől mentes - halasztási lehetőség mellett kerülhet sor.

Magyarán: az adott versenyen aktuális, soron következő játéknapján pályára lépésre kötelezett csapatok egyoldalúan is kérhetik mérkőzésük elhalasztását. Ezáltal az alacsonyabb osztályú labdarúgó-bajnokságokban az előttünk álló - a veszélyhelyzetre vonatkozó aktuálisan hatályos kormányrendeletek alapján ma még bizonytalan ideig tartó - időszakban a mérkőzéseken való részvétel önkéntes.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy - NB III-nál alacsonyabb osztályú - amatőr felnőtt vagy utánpótláscsapat nem tud, vagy nem kíván kiállni az adott bajnoki mérkőzésre, akkor új időpont kitűzését kezdeményezheti, melyhez az illetékes versenyszervező hozzájárul, akár több alkalommal is. (A versenyszervező természetesen körültekintően tűzi majd ki az új időpontot - első körben az érintettekkel történő egyeztetés után.) Mindennek semmilyen hátrányos következménye nincs a klub(ok)ra nézve, viszont így a találkozók száma a bajnokság végére változatlan maradhat, vagyis van esély az eredeti kiírás szerint lebonyolítani a versenyeket.

Az MLSZ ezen döntése biztosítja a szükséges versenylehetőséget a fiatal tehetségek számára éppúgy, mint az egészségük megőrzése érdekében sportoló amatőr felnőtteknek. A bajnokságok jövő tavaszra tervezett befejezésének végső időpontja az események alakulása szerint rugalmasan módosítható.

A maszk használata természetesen a mérkőzések előtt és után szigorúan kötelező! Az MLSZ és a Pest Megyei Igazgatóság ezúton is felhívja a figyelmet a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés alapvető általános előírásainak folyamatos, felelősségteljes betartására.

E fenti rendelkezés értelmében az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság igyekszik szövetségi ellenőrök delegálásával segíteni és felügyelni a zárt kapus mérkőzések megrendezésének helyi feltételeit. A nézők kizárásával rendezett futballeseményeken a sportpálya területére belépő személyekről külön névsor leadása kötelező mind a hazai, mind a vendég sportszervezet részéről. Az ehhez kapcsolódó eljárásról igazgatóságunk külön tájékoztatást nyújt az érintett klubvezetők, csapatok számára.

Benkő Tamás

igazgató

Magyar Labdarúgó Szövetség

Pest Megyei Igazgatóság